Page 12 - Climalife_Contact_15_NL
P. 12

12 | PROCES | Februari 2019 | Climalife contact #15
 PROCES
   Het gepaste smeermiddel kiezen
en regelmatig onderhoud plegen voorkomt dat compressoren stukgaan: de expert van HRS legt uit
Het bedrijf HRS werd opgericht in 1945 en is gespecialiseerd in de herstelling van elk merk koelcompressor voor de Europese markt.
 In werkplaatsen en kantoren met een opper- vlakte van meer dan 8000 m2 geeft HRS de koelcompressoren een tweede leven. Het bedrijf heeft een zeer grote expertise ver-
worven waardoor het advies kan geven over de preventie, analyse en reparatie van defecte compressoren en zijn klanten hierin kan bege- leiden. HRS beperkt zich niet tot het repareren van compressoren maar kan ook via een gron- dig onderzoek van de gedemonteerde com- pressor en door overleg met koeltechnici, de oorzaken van de schade achterhalen. Zo helpt HRS zijn klanten om schade zo veel mogelijk te voorkomen.
Oorzaken
van kapotte compressoren en smeerproblemen
Een compressor is het vitale orgaan van een koelinstallatie en de levensduur is afhankelijk van het onderhoud, de staat van het koelcir- cuit en van alle componenten. De levensduur is meer dan 50.000 uur. Bij een defect zal de compressor de oorzaak kunnen aantonen en de mogelijkheid bieden om een diagnose te stellen over de oorsprong van het probleem. HRS geeft aan dat er 5 grote categorieën van storingen bestaan die toelaten om de scha- de aan een compressor te identificeren en te catalogeren, te weten dat deze storingen kun- nen voortvloeien uit andere problemen:
- Vervuiling in het koelcircuit. - Opwarming.
- Vloeistof- of olieslag.
- Gebrek aan smering.
- Elektrische storingen.
HRS legt uit dat een compressor in meer dan 80% van de gevallen stukgaat door tekort- komingen bij de installatie of door kritieke omstandigheden tijdens het gebruik. Naar schatting is 70 tot 75% van de storingen te wijten aan smeerproblemen.
Gebrek aan smering: Dit is in veel gevallen de belangrijkste oorzaak van het stukgaan van een compressor. Vaak is het slechts een symptoom van een probleem gelinkt aan het circuit, maar het kan wel aanzienlijke mechanische schade veroorzaken. Meestal zijn de milieusatellieten rond de compressor de boosdoeners (bijv. drukregelaars, onvoldoende presterende wis- selaars, lekkages aan de verdamper...), volgens Marc Beaurain, Technisch Directeur bij HRS.
Problemen zoals vastlopen of verschuiven van de zuigerstangen, de asringen en de krukas zijn vaak voorkomende defecten, stelt HRS vast aan de hand van de compressoren die zij in hun werkplaatsen ontvangen en herstellen.
Bij het demonteren en onderzoeken van de compressoren is HRS in staat om de oorzaak van het probleem vast te stellen: krassen op onderdelen, het aspect en kleur van de olie of onderdelen zijn vaak aanwijzingen bij de autopsie van een defecte compressor.
Een tekort aan olie, een te hoge olietemperatuur, een daling van de viscositeit of koudemiddel aanwezig in de olie kunnen de oorzaak zijn van een gebrek aan smering. Olie is onmisbaar voor het goed vet houden en voor de afkoeling van de bewegende delen; het is noodzakelijk dat het olieniveau in het compressorhuis steeds hetzelfde blijft. Een daling van het olieniveau of slechte terugloop van de olie naar de com- pressor, kan oververhitting veroorzaken van de onderdelen, wat tot een defect kan leiden. Een lekkage van koudemiddel, dus te weinig pro- duct, leidt tot oververhitting van de compres- sor met als gevolg een daling van de olievisco- siteit. Daardoor wordt de oliefilm die zorgt voor de smering van de bewegende delen aange- tast. Hoewel niet de enige, is dit wel de meest voorkomende oorzaak van opwarming van de compressor. Onnauwkeurige instellingen kunnen ook een volledige opwarming van de mechanica veroorzaken of de viscositeit van de olie aantasten omdat die te vloeibaar wordt om een mechanische storing te voorkomen. We zien ook problemen doordat koudemiddel in de olie terechtkomt; als het in vloeibare toe- stand in de compressor terugloopt, maakt het de bewegende delen schoon en droog, hoewel die vettig moeten blijven.
Aanwezigheid van vervuiling: waterdamp is vijand nummer 1 voor het koelcircuit. Deze veroorzaakt een directe verontreiniging door slib- en oxidatievorming. Het water lost het koudemiddel op door een chemische reactie, met een vorming van zuren die de isolerende eigenschappen van de stator snel aantast. Met de hoge stuwingstemperaturen leidt de reactie tussen de olie en het koudemiddel tot verkopering. Door de waterdamp ontstaat er ijsvorming tussen de zuigfilters van de com- pressor waardoor ze verstoppen. Luchtvervui- ling en onzuiverheden komen ook voor, maar de negatieve gevolgen daarvan zijn minder snel zichtbaar dan die van de waterdamp.
Stéphanie Raguet-Gérardin, key account manager Climalife en Marc Beaurain, technisch directeur bij HRS.
Opwarming: een probleem met de opwarming van de compressor ontstaat meestal door een te lage massastroom aan de zuigopening van de compressor. Dit kan zich voordoen bij een abnormale opwarming aan de zuigzijde of door een gebrek aan koudemiddel, maar ook door een zeer grote drukverhouding of door een langdurige werking met een vermogensreduc- tie van meer dan 50% van de capaciteit van de compressor.Bij een te grote opwarming wordt de viscositeit van de olie ernstig verstoord, met een risico op vastlopen bij de zuigerstangen en de asringen.
Vloeistof- of olieslag: voornamelijk afkomstig door een storing van de drukregelaars. Olies- lag kan het gevolg zijn van een langdurige werking met een vermogensreductie van meer dan 50% van de capaciteit van de compres- sor. Wanneer het gas niet snel genoeg wordt aangezogen, blijft de olie in de verdamper steken om vervolgens terug te schieten als de compressor weer op vol vermogen werkt. De schade aan cilinderpakkingen, aanzuig- en/ of afvoerkleppen, gebroken zuigerstangen en zuigers, etc. kan aanzienlijk groot zijn.
   











































































   10   11   12   13   14