Page 4 - Climalife_Contact_15_NL
P. 4

 4 | DOSSIER | Februari 2019 | Climalife contact #15
     Met de module kan de enthalpiecyclus in real- time worden gevolgd. Met deze gegevens en met de analysetools in de Sentinelle-interface zoals de startfrequentie van de compressors, kan de DNI bij energie-afwijkingen waarschu- wen en ook inconsistente gegevens herkennen om zo de installatie-instellingen te verbeteren.
Tenslotte kan de hogedrukvlottermodule de hogedruk-instructie op basis van de buiten- temperatuur veranderen, zodat de snelheid van de condensatorventilators kan worden aangepast. De doelstelling: het energiever- bruik van de installatie met 15% tot 20% te verminderen. Deze module komt overigens in Frankrijk in aanmerking voor een CEE-premie (energie-efficiëntiecertificaat).
Welke ontwikkelingen kunnen
we in de nabije toekomst verwachten?
M. L.: Sinds de overname door de groep Dehon is de ontwikkeling van Matelex gericht op het voldoen aan de groeiende marktvraag, waarbij we kunnen steunen op de wereldwijde aanwe- zigheid van de groep. Een logische stap voor de groep Dehon, die oplossingen wil ontwikke- len om de milieu-impact van koelinstallaties te beperken. Dat gaat via het vervangen van vloei- stoffen maar ook via het opsporen van lekkages en het energiebeheer van de installaties.
We blijven de DNI en zijn modules verder ont- wikkelen en krijgen hierbij nuttige feedback. Een grote speler in de supermarktsector in Frankrijk heeft het aantal lekkages de afgelopen
3 jaar bijvoorbeeld met 70% verminderd door de DNI aan zijn installatiepark toe te voegen.
Naast lekdetectie bij HFC-installaties en dus besparen op het koudemiddel, richten wij ons vooral op een complete oplossing voor de optimalisatie van installaties. Wat bijvoorbeeld CO2 betreft zijn de kosten van het koudemiddel heel wat lager maar de bedrijfsverliezen kunnen omwille van storingen en pannes hoog oplopen. Dankzij realtime bewaking en waarschuwingen kunnen de prestaties van de installaties wor- den verbeterd en storingen worden voorko- men. Zo wordt het risico op exploitatieverlies geminimaliseerd.
Kunt u in een paar woorden
aangeven wat het voordeel is van lekdetectie via de indirecte methode, boven de directe methode?
F. W.: Met de indirecte methode kunnen wij in de eerste plaats voldoen aan de wettelijke ver- plichtingen voor installaties die hoeveelheden bevatten van 500 t eq. CO2 of meer (EU-veror- dening n° 517/2014 ‘F-Gas’).
Met deze methode kan eveneens het aantal lekdetecties gehalveerd worden, wat een echte tijdwinst betekent, want het duurt lang om een lek op te sporen.
Wat directe detectie betreft: een lek komt vaak niet alleen en het is pas bij de volgende detectie of wanneer de productie wordt stopgezet, dat de gevolgen aan het licht komen. Met de DNI is een snelle herberekening mogelijk, waardoor voor een eventueel tweede lek kan worden gewaarschuwd.
Dankzij apparatuur die de operator waarschuwt bij een lek, zoals de DNI, kan zeer snel worden gereageerd en zijn meteen gegevens over de omvang van het lek beschikbaar, evenals de termijn waarbinnen volgens de wet moet wor- den ingegrepen.
Wereldwijd zijn er al enkele duizenden DNI’s geïnstalleerd (China, Spanje, Frankrijk, Ita- lië, Hongarije, Duitsland, België, Tunesië, Marokko...).
 Buitentemperatuur
Vloeistoftemperatuur ingang vloeistofvat
Vloeistoftemperatuur uitgang vloeistofvat
HD Drukvoeler
Rekstrookje
                                        













































































   2   3   4   5   6