Page 4 - Climalife_Contact_15_ROM
P. 4

4 | DOSAR | Februarie 2019 | Climalife contact #15
     dar și să identifice datele inconsecvente pentru a îmbunătăţi reglajele instalaţiei.
În final, modulul de presiune înaltă flotantă permite varierea valorii de referinţă a presiu- nii înalte, în funcţie de temperatura exterioară, pentru a regla viteza ventilatoarelor conden- satorului. Obiectivul este reducerea cu 15% - 20% a consumului de energie al instalaţiei. De altfel, acest modul este eligibil pentru primele CEE (Certificate de economie energetică) din Franţa.
La ce evoluţii ne putem aştepta în viitorul apropiat?
M. L.: De la preluarea de către grupul Dehon, dezvoltarea Matelex înseamnă dorinţa de a răs- punde nevoilor în creștere ale pieţei, bazându- se pe prezenţa globală a grupului. Pentru gru- pul Dehon, acest lucru este în concordanţă cu dorinţa sa de a dezvolta soluţii care contribuie la reducerea impactului instalaţiilor frigorifice asupra mediului. Acest lucru presupune înlocu- irea refrigeranţilor, dar și detectarea scurgerilor și gestionarea instalaţiilor din punct de vedere energetic.
Astăzi continuăm dezvoltarea DNI și a module- lor sale și dispunem de feedback în acest sens. Un actor important al GMS din Franţa a obţinut, de exemplu, o reducere de 70% a scurgerilor pe ultimii 3 ani datorită instalării DNI pe insta- laţiile sale.
Dincolo de detectarea scurgerilor pentru insta- laţiile HFC și, prin urmare, a economiilor de refrigerant, ne orientăm către o soluţie globală dedicată optimizării instalaţiilor. Pentru CO2, de exemplu, deși costul refrigerantului este mai redus, supravegherea în timp real și avertizările permit îmbunătăţirea performanţelor instalaţii- lor, evitarea defecțiunilor și, prin urmare, mini- mizarea riscului de pierderi din exploatare, care se dovedesc foarte costisitoare.
Explicaţi în câteva cuvinte care este avantajul unei detectări de scurgeri prin metoda indi- rectă faţă de o metodă directă?
F.W.: Metoda indirectă permite, în primul rând, îndeplinirea obligaţiilor de reglementare pentru instalaţiile care conţin cantităţi mai mari sau egale cu 500 t echiv. CO2 (Regulamentul UE nr. 517/2014 „F-Gas”).
Această metodă permite, de asemenea, redu- cerea la jumătate a frecvenţei de detectare a scurgerilor și reprezintă un real câștig de timp, deoarece căutarea scurgerilor durează. Alt punct, cu detectarea directă, o scurgere poate ascunde o alta și atunci trebuie să așteptăm următoarea detectare sau oprirea producţiei pentru a ne da seama de ea. Cu DNI, o recal- culare rapidă permite identificarea unei a doua scurgeri eventuale.
Dispozitivele care permit alertarea operatorului în caz de scurgere, precum DNI, permit acţio- narea foarte rapidă , în caz de scurgere și oferă indicaţii privind rata de scurgere, cât și termenul reglementar pentru a interveni.
Peste 2.000 de DNI au fost deja instalate în lume (China, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, Germa- nia, Belgia, Tunisia, Maroc, România, etc.).
 Temperatura exterioară
Temperaturia lichidului la intrarea în rezervor
Tensometru
                                   Temperatura lichidului
la ieșirea din rezervor presiune HP
Senzor de
     
















































































   2   3   4   5   6